A hőszigetelés előnyei

Miért hőszigeteljük a házainkat? Hogy kisebb legyen a rezsink. Ez a fő indok, de az a szép a szigetelésben, hogy emellett sokkal több előny származik belőle.

Akár új házat építünk, akár a régit korszerűsítjük, a megfelelő hőszigetelésről mindenképpen gondoskodnunk kell. Egy épület energetikai tulajdonságai természetesen nem csak a falakra ragasztott polisztirolon vagy kőzetgyapoton múlik, hanem annak vastagságán, a beborítható falak számától, a nyílászárók minőségén is. Érdemes a tetőt vagy a födémet is szigetelni, hiszen ott távozik el a legtöbb meleg. Új építés esetén pedig gondoljunk a ház alapjának szigetelésére is illetve a garázskapu szigetelésre is!

Kisebb fűtésszámla

Az biztos, hogy hőszigetelni érdemes, minél vastagabb rétegben tesszük ezt, annál több meleget tudunk a belső terekben tartani. Hogy milyen vastagon szigeteljük házunk falát, annak kiszámításához érdemes szakember segítségét kérni, aki a számunkra legjobban megfelelő ár/érték arányú változatot javasolhatja. Úgy számolhatunk, hogy jól megválasztott vastagság esetén az épület hőszigetelése után a fűtésköltség legalább 40 százalékkal kevesebb lesz, így a befektetett összeg 3–4 év alatt megtérülhet.

Értékesebb ingatlan

A megfelelő hőszigeteléssel megóvjuk házunk állagát, nem csupán az épületszerkezeteket (fát, falat, téglát), de a benne futó csöveket is. Ingatlanunkat ma már csak épületenergetikai tanúsítvánnyal adhatjuk el, ha az jó étékeket mutat, magasabb árat kérhetünk érte, de az esztétikai érték sem elhanyagolható. Szebb ház, több pénz.

Ne feledjük, hogy a szerkezetek megóvása érdekében gondoskodunk kell a megfelelő szellőzésről (elegendő szellőztetés akár naponta többször), hogy a fölösleges pára ne szoruljon az épületbe, és ne okozzon károkat (páralecsapódás, penészedés, gombásodás). A jól szigetelt házban állandóan 40–60 százalékos páratartalmat biztosíthatunk. Ha sikerül kiküszöbölnünk a hőhidak kialakulását, nem kell tartanunk az egészségre káros környezettől.

Télen meleg, nyáron hideg

Ami télen nem engedi ki a meleget, az nyáron nem engedi be – házunk hűvösebb lesz anélkül is, hogy klímát használnánk. Kevesen tudják, hogy 1 Celsius-fokkal való hűtése otthonunknak kétszer annyi energiát emészt fel, mint a fűtése. Ha azonban mégis emellett döntünk, akkor hőszigeteléssel hosszabb ideig bent tarthatjuk a hideget is, de mindenképp válasszunk energiatakarékos klímát.


Hőszigeteléssel a bolygónkért

A környezetvédők egyik fő érve a hőszigetelés mellett, hogy a házfalak tovább tartják a meleget (és a hideget is), így kevesebbet fűtünk, hűtünk, azaz kevesebb energiát – gázt, villanyt, fát – használunk fel, így kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe. Ezzel pedig lassíthatjuk a klímaváltozást, amelyet az egyre szélsőségesebb időjárásnak köszönhetően már a bőrünkön is érzünk.