Miért fontos a hőszigetelés?

Otthonunk folyamatosan ki van téve az időjárás viszontagságainak, ezért hőszigetelni kell lakásunkat. A hőszigetelés a legjobb befektetés otthonunkba: jótékony hatása van házunk állapotának megőrzésére, javítására és személyes egészségünket is szolgálja.

Otthona építésekor vagy felújításakor nem szabad kitérni a hőszigetelés kérdése elől. Megéri beszorítani a költségkeretbe, és tartós, jó minőségű alapanyagokkal dolgozni. Ilyenkor nem csak a ház falaira kell gondolnunk, a nyílászárók cseréje, javítása is segítet a lakás kellemes hőmérsékletének megtartásában.

A hőszigetelés nem csak télen, de nyáron is elengedhetetlen, mert ezzel csökkenthetjük lakásunk hőveszteségét, nagymértékben javítva az épület energiafelhasználását. Nem is gondolnánk, hogy otthonunk fűtött melegét milyen sok helyről megzavarhatja a kintről beáramló hideg levegő.

A mérések szerint a meleg levegő, 30–40 százaléka a falakon keresztül, 20–30 százalék a tetőn keresztül, 15–25 százalék a nyílászárókon át és 10–15 százalék pedig a padlón keresztül távozik lakásunkból.

A hőveszteség elkerülése érdekében fontos, hogy otthonunk hőszigetelésekor mindenre gondoljunk. Abban az esetben, ha jó minőségű alapanyagokkal szigetelünk, akkor a fűtési időszakban a belső tér előbb felmelegszik és tovább tartja bent a meleg levegőt, ellenkező esetben a lakást folyamatosan fűthetjük a tartós meleg elérése érdekében.

Miért fontos a hőszigetelés?(Forrás: Bachl)

A nyári időszakban pedig megelőzhetjük a kellemetlen meleg levegő beáramlását légkondicionált, hűvös lakásunkba. Ez az energiahatékony felújítás nagyban csökkentheti a fűtésszámlánkat, és hatékonyabbá teheti lakásunk energiafelhasználását. Pénztárcánkat nem feltétlenül szükséges megerőltetnünk folyamatos energiafelhasználással, mert a hőszigetelt falak, padló, tetőszerkezet és nyílászárók nem engedik a hő felesleges ki- illetve beáramlását. Nagyon fontos, hogy ha új ház építésén gondolkodunk a megfelelő alapanyagokkal dolgozzunk, és figyeljünk oda a részletekre is.

Szigetelés nélküli vagy rosszul hőszigetelt ház esetében a páratartalom is magasabb. A pára lecsapódása a hideg felületeken a falak vizesedését, majd penészesedését okozhatja. A penészgombák spórái, ha bekerülnek a levegőbe asztmához és allergiához vezethetnek.

Hőszigetelő anyagok

A legjobb hőszigetelő anyag a levegő, vagyis inkább a „becsomagolt levegő”. Az épület külső szigetelésére leginkább alkalmas anyagok:

  • Expandált polisztirol hablemez: A gyártáskor az anyag cellái közé zárják a levegőt, és ez által válik hőszigetelővé. Ez az egyik legolcsóbb hőszigetelőanyag.
  • Extrudált polisztirol hablemez: Ez a fajta hablemez az expandáltal szemben zárt cellás ez által nem vesz fel vizet, főként e miatt a tulajdonsága miatt használják vizesebb, párásabb területeken.
  • Kőzetgyapot (ásványgyapot): Ez a szigetelő anyag bazaltból készül, a rostok közt megkötött levegővel védekezik. Emellett jó a légáteresztő, hangszigetelő és tűzálló képessége.
  • Üveggyapot: A legkeresettebb szálas hőszigetelő anyag, mert könnyű és bárhogy formálható, leginkább a tetőtér szigetelésére alkalmazzák.
  • Poliuretán hab (PUR-hab): Két féle hab létezik a zárt és a nyitott cellás, a zárt cellás az, ami légzáró és vízzáró, a nyitott cellás ezekkel a tulajdonságokkal nem rendelkezik. Ezt a műanyag habot, leginkább, a nyílászáró tokok illesztésére használják, de falakat is hőszigetelnek vele.
  • Fagyapot lemez: Hőszigetelő képessége nem olyan erős, mint az ásványi szálas anyagoké, azonban jól vakolható felületet lehet vele képezni. Leginkább polisztirol lapokkal együtt alkalmazzák.

Újrahasznosítható anyagból hőszigetelő anyagok:

  • Cellulóz: Újságpapír újrahasznosításával készül, környezetbarát megoldás a tetőtér hőszigetelésére. Mivel fújható anyag ezért a tetőszerkezet lebontása nélkül megoldható a szigetelés, minden rést kitölthetünk vele. A gyártás során impregnálják, ezért nem gyullad meg, tűz esetén is csak izzik. Újrahasznosított anyag ezért olcsó és jó megoldás.
  • Habüveg: Teljes mértékben hulladék üvegből állítják elő, környezetbarát és olcsó megoldás hosszú távon. A porrá őrölt üvegbe szenet kevernek, majd ezt 850 Celsius-fokon felmelegítik, ezzel kialakítva az anyag cellaszerkezetét. Kiváló hőszigetelő tulajdonságaival, nagy nyomószilárdságával, vízálló és párazáró képességével nagyon jó választás lehet a padozat, az oldalfalak és a lapos tető hőszigetelésére.

Nagyon sok fontos szempontot szemügyre kell vennünk, ha otthonunk hőszigeteléséhez, választunk anyagot. Lényeges, hogy a legjobb minőségűt válasszuk az adott típusból, figyeljünk rá, hogy rendelkezzen minősítéssel. Vízfelvevő képessége minimális legyen, mert a vizesedés nagyon sok kárt tud okozni a ház egészében. Vegyük szemügyre az anyag nyomószilárdságát, tűzállóságát, időtállóságát, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy néhány anyag hosszabb idő után káros lehet egészségünkre, ezért járjunk utána pontosan, és szerezzük be a szüksége információkat a kivitelezés előtt.

A hőszigetelés nagyon lényeges dolog, fontos szerepe van otthonunk és egészségünk védelmében. A hő- be is kiáramlásának megakadályozása mellett számos jótékony hatása van. Azonban hőszigetelés során nélkülözhetetlen a jó alapanyag használata és a hőszigetelés profi kivitelezése. Legyünk tisztában a hőszigetelő anyagok tulajdonságaival, és úgy válasszunk otthonunk számára megfelelőt. Gyorsan megtérülő befektetés a hőszigetelés.

Forrás: Austrotherm, Bachl, Knauf Insulation, koszig.hu, bloxx.hu/hoszigeteles, homeinfo.hu